maanantai 5. toukokuuta 2014

Zombitaloutta kaupan!


John Quiggin: Zombitalous. Vastapaino
Alkuteos Zombie Ecomomics: How Dead Ideas Still Walk Among Us

Suomentanut Hannu Laurila, Olli Herranen & työryhmä

Zombitalous käsittelee liberalistisen talousopin ja -politiikan ongelmia. Siinä tarkastellaan kriittisesti markkinatalouden perusajatusta, jonka mukaan kaikki hyötyvät markkinatalouslähtöisistä päätöksistä. Viimeaikojen finanssikriisit osoittavat ensinnäkin nämä ideat vääriksi ja toiseksi sen, että ne olisi pitänyt jo aikaa sitten kuopata. Kaikkialle maailmaan levinnyt liberalistisen markkinatalouden ajatus kuitenkin vaeltaa yhä keskuudessamme kuin elävä kuollut, zombi.

Tämä kirja innoitti hiljattain säveltäjä Kalevi Ahoa huikeaan puheeseen Suomen Kulttuurirahaston juhlassa. Lue puhe täältä. Aho sanoi muun muassa, että

"kuntatalouden kulttuuria koskevana yleisenä zombiajatuksena on se, että silloin kun kunnalla on talousvaikeuksia, säästämisen voi aloittaa kulttuurilaitoksista, koska ne ovat muka pelkkiä kaupungin taloutta rasittavia tuottamattomia menoeriä. Kulttuurin taloudellisista vaikutuksista on kuitenkin tehty eri maissa lukuisia selvityksiä, jotka kaikki todistavat yhtäpitävästi, että kulttuuri voi päinvastoin olla kunnalle tai valtiolle suoranainen rahasampo."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti