sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kunnon kesäluettavaa Terra Cognitalta

Nassim Nicholas Taleb: ANTIHAURAS 

Musta Joutsen nosti Nassim Nicholas Talebin aikamme tärkeimpien ajattelijoiden joukkoon osoittamalla, että me ihmispolot emme luonnostamme ymmärrä sattumaa talouteen liittyvissä asioissa.

Antihauraassa Taleb laajentaa ajattelunsa monille muille elämänaloille ja kääntää epävarmuutta koskevat käsityksemme päälaelleen.
Epävarmuus onkin tavoiteltavaa, jopa välttämätöntä, ja jotkin asiat hyötyvät siitä. Ne ovat antihauraita, sitkeän ja elinvoimaisen tuolla puolen. Sitkeä kestää kyllä iskut, mutta säilyy entisellään.
Antihauras sen sijaan paranee iskujen vaikutuksesta. Lisäksi se on immuuni ennustusvirheille ja suojassa haitallisilta tapahtumilta.
Antihauras selittää, miksi kaupunkivaltio on parempi kuin kansallisvaltio, miksi velka ei ole hyväksi, miksi "tehokkaaksi" sanomamme asia ei ole tehokas. Miksi valtion asioihin puuttuminen ja sosiaalipolitiikka suojelevat vahvoja ja iskevät heikkoihin? Miksi irtisanoutumiskirje kannattaa kirjoittaa ennen työpaikkaan tuloa? Miten Titanicin uppoaminen säästi ihmishenkiä?
Antihauras kertoo, miten Mustien Joutsenten maailmassa on elettävä.

Suomentanut Kimmo Pietiläinen,
575 sivua, 50e.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti