torstai 29. tammikuuta 2015

Mitä Varoufakis tarkoittaa? Tämä kirja kertoo.


Maailmantalouden Minotauros  

Yanis Varoufakis: MAAILMANTALOUDEN MINOTAUROS. Vastapaino, Kolmen sepän kirjakaupassa 35e. 


Viime syksynä suomeksi julkaistu Maailmantalouden minotauros on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, kun tekijä on esillä päivittäin tultuaan nimitetyksi Kreikan valtiovarainministeriksi. Parhaiten hänen ajatteluunsa pääse käsiksi tämän kirjan avulla. Taustatiedot päivittäiseen keskusteluun ovat yksissä kansissa tässä ja saatavana kätevästi meiltä.

Minotauros on taloustieteilijä Yanis Varoufakisin metafora Yhdysvaltojen rahoitussektorille, joka 1970-luvulta lähtien piti maailmantalouden liikkeessä. Se houkutteli ulkomaisten sijoittajien varoja, pumppasi lainarahaa yhdysvaltalaiskuluttajien taskuihin ja loi siten kysyntää muun maailman tuottamille hyödykkeille. Varoufakis murskaa vallitsevan käsityksen, että nykyinen talouskurimus johtuisi pelkästään arvopaperimarkkinoista, pankkisääntelyn puutteista tai ahneudesta. Kriisi johtuu Varoufakisin mukaan siitä, että Wall Streetin pyörittämä maailman ylijäämätuotannon ja pääomien kierrätysjärjestelmä on joutunut epäkuntoon. Järjestelmä vaikuttaa yhä valtioiden ja keskuspankkien talouspolitiikkaan, eikä kriisiä saada siksi taltutettua.

Kirja on yleistajuinen ja mukaansatempaava kertomus kapitalistisen talousjärjestelmän synnystä sekä Yhdysvaltojen noususta maailmanvallaksi, joka pani alulle jopa Euroopan unionin. Varoufakis esittää myös, kuinka estää koko maailman ja erityisesti Euroopan taloutta ajautumasta yhä hallitsemattomampaan tilaan. Siksi teos on tärkeää luettavaa myös talouspolitiikan päättäjille ja tutkijoille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti